INVESTEREN IN WHISKY,

het begon als hobby

 

Investeren in whisky, hoe is het bij mij begonnen, en hoe gaat dat nu precies.

Bij mij is het ontstaan doordat ik een jaar of 25 geleden begon met het kopen van mijn eerste flesjes whisky. De eerste jaren had ik een stuk of 10 flessen in huis die allemaal open waren en kocht ik nieuwe als er iets op was, ik had altijd van iedere regio wel iets op de plank staan, dus niets uit een regio in huis kon niet, dan moest ik naar de slijter om het gat op te vullen wat ontstaan was op mijn plank. Ik was dus vooral liefhebber en kocht whisky uitsluitend voor eigen consumptie.

Het opbouwen van een collectie

Na enige tijd werd mijn interesse steeds groter en ging ik flessen kopen die minder voor de hand lagen om te kopen. Die gingen ook open, en het werden er steeds meer en meer, na enkele jaren had ik ongeveer 100 flessen op de plank staan, waarvan ongeveer 75 open. Van sommige had ik meerdere exemplaren, was een mooie fles in de aanbieding dan kocht ik er 2 of 3 van.  

Ik las toen een keer een artikel over open flessen en dat de kwaliteit van open flessen minder werd als ze lang open waren, vooral als er nog maar voor een kwart vol zijn. Met 75 open flessen had ik dus nog voor minimaal een jaar whisky in huis. Ik besloot van 75 open flessen naar een stuk of 15 te gaan. Ik bleef natuurlijk wel whisky kopen, als er mooie flessen uitkwamen of er was een aanbieding dan sloeg ik natuurlijk mijn slag. 

Na verloop van tijd ga je ook meer uitgeven aan fles whisky, in het begin kocht ik flessen tot 50 gulden. Een fles Lagavulin 16 kostte toen nog 25 gulden. Dat zal iedereen wel hebben denk ik, zeker als er een nieuwe botteling uitkomt van een van je favoriete distilleerderijen en die net boven je budget zit koop je hem waarschijnlijk toch, en zo gaat je uitgave patroon steeds veranderen. 

Vijftien jaar geleden verhuisde ik van mijn geboorteplaats Dordrecht naar Utrecht en toen was ik opeens een stuk verder verwijderd van mijn Dordtse whiskyvrienden wat inhield dat ik veel minder visite kreeg en mijn open flessen nog langzamer leeg gingen. In mijn eentje een paar avonden in de week aan de whisky vind ik niet zo gezellig namelijk, ik dronk toen eigenlijk alleen in het weekend 2 of 3 glaasjes. Ik bleef wel mooie flessen kopen natuurlijk, mijn eerste 2 flessen Port Ellen stonden trots op de plank tussen andere whiskyflessen. 

 

Had ook een goede relatie opgebouwd met een paar slijters dus als er gelimiteerde flessen uitkwamen hielden zij die voor mij vast en kon ik zo’n felbegeerde fles bemachtigen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Highland Park serie.

De waardeontwikkeling

Ik ben ongeveer een jaar of 20 geleden begonnen met bijhouden in excel welke flessen ik dicht op de plank had staan en wat ik ervoor betaald had en wat de huidige verkoopwaarde is. Ik zag toen wel dat sommige flessen enorm in waarde gestegen waren, en bleven stijgen, elke prijsstijging zorgde voor een hoger rendement, mocht je ze verkopen natuurlijk. Wat ook opviel was dat er nooit flessen minder waard werden, in het slechtste geval bleef de prijs jaren hetzelfde, geen probleem natuurlijk want ze waren gekocht om op te drinken.

Twee jaar geleden had ik dus ongeveer 200 flessen in mijn inmiddels van plank naar whiskykamer gegroeide verzameling. Ik besloot om wat flessen te gaan verkopen die ik toch al gedronken had en die zoveel in waarde gestegen waren dat ik de fles liever goed wilde verkopen om nieuwe van aan te schaffen.

         
Bijvoorbeeld een Ardbeg 17 jaar die had ik nog voor iets over de 50 gulden gekocht en was al een jaar of wat uit het assortiment, discontinued zoals de Schotten het noemen, verkocht ik voor € 350 en zo waren er nog wel wat te noemen.

Nu dus de hamvraag wat wel en wat niet te kopen om te beleggen.
Er zijn meerdere opties, ook afhankelijk van je budget natuurlijk, als je de jaarlijkse bottelingen bekijkt die Diageo uitbrengt kan je natuurlijk die fles Brora kopen, die wordt alleen maar meer waard maar dan moet je wel ongeveer duizend euro neertellen voor zo’n fles. Is niet echt geschikt voor de eigenlijke liefhebber van een goeie whisky. Ik ga het even op een rijtje zetten.

ten opzichte van andere investeringen scoort whisky beduidend beter

van 2008 tot en met 2015 is er een continue stijgende lijn te herkennen in de waardeontwikkeling van zeldzame whisky, en dit zet verder door


Discontinued bottelingen

Bottelingen die dus verdwijnen uit het assortiment van een distilleerderij, denk aan die Ardbeg 17 jaar. De laatste jaren zijn er best veel bottelingen verdwenen door de opkomst van de zogenaamde N.A.S. (no age statement) bottelingen die standaard bottelingen vervingen of in de toekomst gaan vervangen. Kijk naar de botteling van bijv. Dalwhinnie, die brengen nu een Winter’s Gold uit, zal mij niet verbazen als de 15 jarige verdwijnt. Heb je daar dan een paar flessen van staan kunnen die enorm in prijs gaan stijgen.

Soms komt het ook voor dat een distilleerderij niet meer de kwaliteitseis van een bepaalde leeftijd kan maken en dan besluiten dat bijvoorbeeld de 18 jarige botteling vervalt, deze fles zal na een paar jaar ook een zoekobject zijn voor de liefhebber van die fles.

 


Gelimiteerde uitgaven

Dat is dus vrij gemakkelijk dat zijn die flessen waar zelfs een slijter er maar een stuk of 6 tot 20 van kan bestellen. Van deze flessen komen er dan ongeveer 10 tot 20 duizend op de markt wereldwijd, en dan ongeveer 400 voor heel Nederland. Je kan dan denken aan de Highland Park Fire & Ice, 2 flessen die binnen een week voor 100 euro boven de verkoopprijs door liefhebbers gekocht en meteen weer verkocht werden. Deze flessen zijn dan aangekocht voor de langere termijn door deze kopers, hopende dat de hype rond die fles nog enige jaren zal duren en dat de waarde van hun aankoopprijs zal verdubbelen of verdriedubbelen. Probeer dus een goede band met je slijter te krijgen en wees op de hoogte van flessen die uitgaan komen zodat je bij de eerste klanten zit die een bepaalde fles willen bestellen.

 

Zeer gelimiteerde uitgaven.


Denk aan bottelingen van onafhankelijke bottelaars die single cask bottelingen uitbrengen, dus een botteling van 1 vat, deze oplage is vaak niet meer dan 400 flessen. Welke flessen van zo’n botteling zijn nu wel en welke zijn niet goed om te investeren. 

 

Eerst is er natuurlijk een verschil met de hierboven genoemde flessen, deze flessen krijgen veel aandacht omdat de distilleerderij er een marketing achter heeft zitten en via internet hun klanten van de aankomende botteling op de hoogte brengt. De onafhankelijke bottelaar heeft dat niet want je kan geen reclame campagne starten om 400 flessen te verkopen, dat gaat op veel kleinere schaal, de winkel die deze flessen verkoopt zal via een nieuwsbrief bijvoorbeeld zijn klanten informeren.

 
Zorg dus dat je van goede slijters een nieuwsbrief ontvangt!
Toch zitten er ook bij deze bottelingen flessen tussen die in waarde gaan stijgen, dat zijn dan de bottelingen van distilleerderijen die niet meer produceren maar nog wel voorraad hebben die verkocht wordt. Denk aan de nog jaarlijks terugkerende bottelingen van Port Ellen. Ben je een keer in Schotland bij een distilleerderij van een merk die een groot marktaandeel / liefhebbers heeft kijk dan of er een mogelijkheid is om daar zelf een fles uit een vat te bottelen.
Deze flessen zijn erg gezocht bij verzamelaars die alles van 1 distilleerderij verzamelen. Denk hierbij aan Bowmore, Ardbeg, Glendronach, Talisker, Springbank, Bruichladdich, Glenfarclas. Zet dan niet je naam op deze fles, dat zal de waarde weer verminderen.

 


Vergane glorie

In de loop der jaren gaan er ook distilleerderijen dicht, in Campbelltown zat vroeger op iedere hoek van de straat een distilleerderij, van de meer dan 30 zijn er nu minder dan 5 over. Heb je daar nog flessen van dan zit je goed.
Dus gesloten of in de mottenballen liggende distilleerderijen zijn ook een goed aankoop object. Van de gesloten distilleerderijen zal er altijd vraag blijven naar flessen en van distilleerderijen die 5 jaar dicht gaan om voorraad op te maken zal als er na 5 jaar weer geproduceerd gaat worden weer vraag zijn naar die oudere bottelingen.

Maar zorg dat je als liefhebber niet vergeet om het vooral te drinken.

 

volg de beleggingspagina voor actuele informatie over whisky investeringen!