Whisky verhalen


Hier vind je verhalen over whisky, soms actueel, soms juist oud, soms over mensen in de whisky industrie, maar altijd inspirerend.

120 jaar oude Whisky terug naar Antartica

WELLINGTON - Drie flessen 120 jaar oude Schotse whisky, die in 2010 onder het ijs van Antarctica waren gevonden, worden in maart (2013) teruggebracht naar de vindplaats.
De drank was begin vorige eeuw op Antartica achtergelaten door de ontdekkingsreizigers Ernest Shackleton en Robert Falcon Scott, die tevergeefs probeerden de Zuidpool te bereiken.

De drie flessen Mackinlay zijn vorig jaar in Schotland onderzocht en daarna teruggegeven aan Nieuw-Zeeland. Om de herinnering aan de expeditie tussen 1907 en 1909 intact te houden, worden de flessen in maart weer onder het ijs gestopt onder de hut waarin Shackleton verbleef en waar hij zijn drankvoorraad bewaarde.

Offringa opnieuw geeerd

Rotterdam, 28 april 2017 -

Nadat hij in april 2016 werd geïnaugureerd als Keeper of the Quaich op Blair Castle in Schotland, viel de Nederlandse whiskyschrijver Hans Offringa dit jaar in dezelfde maand opnieuw de eer te beurt om een prachtige onderscheiding voor zijn vele werk voor de Schotse whiskyindustrie te mogen ontvangen.

Dit keer is het de International Ambassador Award of the Spirit of Speyside Whisky Festival. De bijbehorende trofee, een fors uitgevallen Quaich (drinkkelk) werd tijdens het openingsgala van het festival uitgereikt door de winnaar van vorig jaar, Dave Broom, collega-schrijver uit Schotland.

 

Het Spirit of Speyside Festival wordt sinds 2000 jaarlijks gehouden in de Speyside-regio van Schotland, het hart van whiskyproductie. Gedurende een week wordt een kleine 500 evenementen georganiseerd met duizenden bezoekers uit niet minder dan 37 verschillende landen. Hans Offringa is vanaf het begin bij het festival betrokken geweest. De dag na het gala werd tevens zijn nieuwste Engelstalige boek A Field Guide to Whisky officieel gepresenteerd in het Craigellachie Hotel in Craigellachie, het beroemdste whiskyhotel ter wereld, in aanwezigheid van diverse grootheden uit de whiskywereld.

bron : Whiskypassion                                                                                                                                                  meer over Hans Offringa


World Whiskies Awards 2017

Whisky Magazine heeft weer de beste whisky's van de wereld bekend gemaakt. Meer dan 150 inzendingen, drie juryronden en er konden er maar 6 over blijven. And the winners are.....:

 

World's Best Single Malt Whisky
Talisker 18 Year Old

World's Best Blended Malt Whisky
Taketsuru Pure Malt 21 Year Old

World's Best Blended Whisky
Suntory Whisky Hibiki 30 Year Old

World's Best American Whiskey
Baker's 7 Year Old

World's Best New Release
The Balvenie Vintage 1972

World's Best Whisky Liqueur
Arran Gold

Meer op www.whiskymag.com/awards/wwa/

bron :whiskymag.com



De beste whisky 2017, Talisker 18YO

Op 1 mei verklaarde een panel van whiskyexperts Talisker 18 tot de beste single malt whisky ter wereld. Deze beroemde single malt, gedistilleerd op het afgelegen eiland Skye, kwam naar voren als totaalwinnaar bij de World Whisky Awards. De resultaten werden bekend gemaakt nadat een aantal onafhankelijke whiskyexperts drie maal een blinde tasting hadden uitgevoerd. De World Whisky Awards worden onder voorzitterschap van whiskyexpert Dave Broom georganiseerd door Whisky Magazine, het belangrijkste gespecialiseerde tijdschrift in de whiskywereld.

Een van de juryleden vermeldde: "Whisky wordt praktisch niet beter dan dit".

de trofee voor Single Malt Scotch Whisky ouder dan 15 jaar had toegekend.

 

Commentaar van de juryleden:

"Elegant met een fascinerende balans tussen rook en subtiel zoet fruit. Verandert voortdurend in het glas en in de mond. Vriendelijke golven van smaak, buitengewoon mooi evenwicht en een klassieke peperige afdronk. Naadloos."
Dave Broom

bron:www.whiskypassion.nl

"Gebakken sinaasappelcake, besprenkeld met kaneel, een muskaat-kruidenbuiltje met een spoor van enveloppenlijm. Vol zijdeachtig in de mond; ontwikkelt zich tot rijke oranjemarmelade met een gebrand randje."
Annabel Meikle

"Toffee en rijke turfrook in de neus. De alcoholische beet op de tong wijkt voor de rijke turfrook, enkele zeetonen en veel gepeperde kruiden. Mooi rond en compleet. Een beetje hout suggereert leeftijd. Alsof je tegelijkertijd op honingraat en rokerige bacon kauwt. Lange, kruidige en turfachtige afdronk. Whisky wordt praktisch niet beter dan dit."
Dominic Roskrow

"Warm, rijk en aantrekkelijk. Leder, pijptabak, zoete sherry en gepolitoerd eikenhout in de geur, gevolgd door een goede romige body met een verwarmende afdronk. Een hele lekkere dram."
Keir Sword



Glenfiddich Rare Collection 1937

William Grant & Sons Inc. kondigt de veiling aan van de oudste fles whisky ter wereld, Glenfiddich Rare Collection 1937. Deze veiling zal plaatsvinden op 4 april 2006 in de Vanderbilt zaal in Grand Central Terminal (www.grandcentralterminal.com) - New York. Dit als onderdeel van de New Yorkse Tartan Week vieringen (www.tartanweekny.com), een reeks van een week activiteiten die de Schotse cultuur en erfenis benadrukken. Glenfiddich heeft in samenwerking met City Harvest, een bekende liefdadigheid instelling, deze uniek fles beschikbaar gesteld.
 

Bron: www.businesswire.com

Deze fles is één van de vier overgebleven flessen van dit uitzonderlijk zeldzame vocht

bron:www.whiskypassion.nl



 

15 Highlights From an Epic Tour of Scotland's Greatest Distilleries

 

If you like drinking Scotch, you'll want to read this.

 

Onderstaand artikel werd integraal overgenomen uit Maxim Men magazine

 

Bowmore on Islay © Jared Paul Stern

Bowmore on Islay © Jared Paul Stern

 

When the weather turns cooler we put away the gin, linen, and seersucker and bring out the cashmere, tweed and Scotch. It's as much a part of the changing of the seasons as the leaves falling from the trees. Developing an affinity for Scotch is one of the great rites of passage of the American male; refining it further to the best single malt is not just a sign of maturity but of good taste, of the kind born of experience richly earned.

GlenDronach copper pot stills © Jared Paul Stern

GlenDronach copper pot stills © Jared Paul Stern

Which brings us to Scotland and an epic excursion to the finest, most exclusive and beloved distilleries in the country (and therefore the world) with stopovers at various castles, shooting grounds and cocktail bars for good measure. 

With the demand for the finest Scotch rocketing to the point where supplies are getting low we thought it was a good idea to check up and make sure enough new spirit is being made to ensure the wellbeing of future generations

GlenDronach cask pour © Jared Paul Stern

GlenDronach cask pour © Jared Paul Stern

This of course involved some rather daring feats like tasting six whiskies in a row before lunchtime, sampling precious malts straight from the cask, and figuring out which Scotches pair best with dry aged Angus beef by a process of elimination (the answer turned out to be all of them). 

Laphroaig 30 © Jared Paul Stern

Laphroaig 30 © Jared Paul Stern

In the simplest sense making single malt Scotch is a regulated five-step process: malting barley, mashing the grist, fermenting it in wooden vats, distilling it in pot stills and maturing the resulting spirit for at least three years in oak casks. 

And of course it has to be done in Scotland. That said no two distilleries do it in exactly the same way, and with many boasting heritage dating back a hundred years or more each is an utterly unique and impressive place producing distinctive whiskies that have justly become world famous.

Strathisla warehouse © Jared Paul Stern

Strathisla warehouse © Jared Paul Stern

Our journey took us to the most important of Scotland's whisky producing regions including the Highlands, Speyside, the Islands and Islay, where the intensely smoky single malt that is a line in the sand for many whisky drinkers is carefully crafted in what would now be called an "artisanal" way, much as it has been for over a century. 

Here are 15 scotch-soaked highlights from our epic adventure:

Aberfedly © Jared Paul Stern

 Aberfedly © Jared Paul Stern

 

1. Founded in 1896 by John Dewar & Sons, the Aberfeldy Distillery produces the "heart malt" of Dewar's White Label, the top-selling Scotch in the U.S. Aberfeldy is known as the "golden dram" because the stream it draws its water from contains deposits of real gold. Its light, pure single malts are redolent of heather honey and notes of pineapple, toffee and vanilla.

Strathisla © Jared Paul Stern

Strathisla © Jared Paul Stern

2. The oldest continuously operating distillery in Scotland, and among the most beautiful, Strathisla in the Highlands makes the heart malt of Chivas Regal, part of the famed Pernod Ricard portfolio. Elegant and fresh, its malt is elegant and fruity with notes of sherry.

Craigellachie Hotel bar © Jared Paul Stern

Craigellachie Hotel bar © Jared Paul Stern


3. Built in 1893, the Craigellachie Hotel is a paragon of Sottish hospitality and cuisine, and a must-stop for any visitor to Speyside. Of course its bar is extremely well furnished with single malts of every stripe and there are several delectable Scotch cocktails on the menu as well.

Glendronach © Jared Paul Stern

Glendronach © Jared Paul Stern

4. The GlenDronach Distillery, founded in 1826 and now owned by Brown-Forman, isn't as well known as some of the others we visited, but it should be. Distilleries Manager Alan McConnochie oversees the production of classic Highland malts anchored by the 12-year, with rich notes of sherry dominating its alluring flavor. 

GlenGrant 50-Year-Old © Jared Paul Stern

GlenGrant 50-Year-Old © Jared Paul Stern

5. The GlenGrant Distillery, owned by Campari, is unique for its gardens planted Major James Grant in the 1840s, surrounding its water source. At the top of a waterfall we sampled a precious 50-year-old malt along with a drop of water pulled straight from the stream. GlenGrant is a true Speyside classic.

Hamish Torre of Glenmorangie © Jared Paul Stern

Hamish Torre of Glenmorangie © Jared Paul Stern

6. Möet Hennessy, the spirits division of LVMH, owns the legendary Glenmorangie Distillery, known for having the tallest copper pot stills in all of Scotland. Here's Glenmorangie's Hamish Torrie demonstrates the proper method of "nosing" a whisky before imbibing, an essential part of the tasting process. 

Glenmorangie Signet © Jared Paul Stern

Glenmorangie Signet © Jared Paul Stern

7. Glenmorangie also owns Glenmorangie House, an idyllic country estate near the distillery. Once the private refuge of LVMH execs, it's now available for private visits and tasting dinners can be arranged featuring precious spirits like Glenmorangie Signet, a chocolatey malt that makes the best after-dinner dram bar none.

Balfour Castle, Orkney © Jared Paul Stern

Balfour Castle, Orkney © Jared Paul Stern

8. Balfour Castle on Orkney, in the Northern Isles, operates on a similar principle but on a much grander scale. The private residence of an aristocratic family with impeccable taste and a rich heritage, it can be rented by private parties wanting 5-star luxury and privacy to boot. It is in fact the world's most northerly island castle. 

Peat kiln, Highland Park © Jared Paul Stern

Peat kiln, Highland Park © Jared Paul Stern

9. Also on Orkney is the world-renowned Highland Park distillery, owned by Edrington, one of the last distilleries in Scotland to malt (germinate and dry) its own barley, using locally cut peat mixed with heather to fuel the kilns. This produces a smoky note in its revered range of whiskies. The rugged, wind-swept stone distillery, founded in 1798, is one of the most interesting cribs in Scotland.

Cameron House, Loch Lomond © Jared Paul Stern

Cameron House, Loch Lomond © Jared Paul Stern

10. Glasgow is Scotland's largest city and an important commercial center in the production of Scotch. Nearby on Loch Lomond sits one of the country's most luxurious hotels, Cameron House. Popular with golfers its proximity to Glasgow means you can easily nip into town for dinner and drinks at amazing places the The Finnieston, though the Cameron House's own Great Scots Bar is a fine refuge.

 

Loch Lomond Shooting School © Jared Paul Stern

Loch Lomond Shooting School © Jared Paul Stern

11. Another feature of Cameron House is its proximity to the Loch Lomond Shooting School at Tullichewan Farm, the perfect place to hone your shotgun skills on a variety of clay pigeon stands. To get there you need to traverse hills and fields in a classic Land Rover Defender. The guns provided are made by Beretta. The best shot of the day wins a bottle of Scotch.

Bruichladdich's Adam Hannett © Jared Paul Stern

Bruichladdich's Adam Hannett © Jared Paul Stern

12. The Bruichladdich distillery on Islay, part of the Rémy Cointreau portfolio, was founded in 1881 but it has shaken up the Scotch whisky world with an ultra-modern approach to packaging and graphics belying the notion that pricey single malt has to come in an old-timey bottle. Here head distiller Adam Hannett points out the characteristics of Bruichladdich's new make spirit prior to the aging process.

Rolex Sea-Dweller Deepsea © Jared Paul Stern

Rolex Sea-Dweller Deepsea © Jared Paul Stern

13. Part of our essential equipment for the journey to Islay and other remote locales: a Rolex Sea-Dweller Deepsea courtesy of Bob's Watches, one of the toughest and best-looking watches ever produced by the famed Swiss watch brand. It's rated to nearly 13,000 feet below the sea but even if you're only diving into a bottle of single malt it's good to be prepared.

Lagavulin, Islay © Jared Paul Stern

Lagavulin, Islay © Jared Paul Stern

 

14. Also on Islay is Lagavulin, famed for its 16-year-old single malt with massive salty, smoky, peaty notes that is a defining moment in the appreciation of good Scotch for many a whisky neophyte. Owned by Diageo, Lagavulin is the epitome of Scotland's craggy islands distilled into spirit form. Its limited edition 30-year-old is one of the very finest whiskies available anywhere. 

Bowmore's David Turner © Jared Paul Stern

Bowmore's David Turner © Jared Paul Stern

15. David Turner, distillery manager of Bowmore, is a man who takes his single malt very seriously indeed. Bowmore is one of the last remaining distilleries to do floor malting, meaning the barley is literally spread out on the floor to prepare it for fermentation. Owned by Beam Suntory, Bowmore is one of the oldest distilleries in Scotland, founded in 1779, and as such guards its traditions carefully. The very rarest Bowmore malts can command $20,000 per bottle when available.

Bron : Maxim Men  www.maxim.com

 

To non-whiskydrinkers, Scotch and bourbon are the same thing. A dark spirit, made with the same ingredients and aged in the same barrels. Right? Wrong. The two drinks have a lot in common but there’s also a world of difference, which we’ll explain for you.

LOCATION

Scotch: No prizes for guessing this one: Scotch whisky must be made in Scotland. Not only that, to use the term ‘Scotch whisky’ on the label, the whisky must be bottled in Scotland, too (with the exception of blended whisky).

Bourbon: Contrary to popular opinion, bourbon does not have to made in Kentucky. It can, in fact, be made in any US state, but the limestone water found in Kentucky makes it an ideal location – the limestone filters out impurities such as iron.

Bourbon info

95% of bourbon is made in Kentucky

INGREDIENTS

Scotch: Scotch single malt whisky must be made with 100% malted barley; grain whisky is generally made with a combination of malted and unmalted barley, as well as wheat.

Bourbon: Bourbon must be made with a basic recipe (‘mash bill’) of at least 51% corn (maize), with the remainder made up of rye, wheat and barley. The greater the proportion of corn in the recipe, the sweeter the bourbon; rye-heavy bourbons will have a spicier taste.

DISTILLATION

Scotch: The method in which Scotch whisky is distilled depends on the style or category: single malts are generally double-distilled (sometimes triple-distilled) in pot stills, while grain whiskies will be distilled in a column still. As always, there are exceptions: Mortlach single malt, for example, uses a complicated ‘2.81’ system involving a combination of pot stills.

Bourbon: Almost all bourbon is firstly distilled in a column still, then the spirit undergoes a second distillation in a modified copper pot still known as a ‘doubler’ (or ‘thumper’).

Glenmorangie stills

Highland distillery Glenmorangie has the tallest pot stills in Scotland

MATURATION

Scotch: People who make Scotch whisky have a lot to thank the bourbon industry for. Bourbon distillers are only allowed to age their spirit in new oak casks; after they’ve been used once, the casks are no use to them, so the majority gets sold to Scotch producers, who are more than happy to age their whisky inside them. Scotch distillers have much more freedom when it comes to ageing their whisky, and use a huge variety of casks, including those which formerly contained wineport, or even Cognac.

Bourbon: The other big difference between the Scotch whisky and bourbon is the climate. The warmer temperatures of Kentucky mean that evaporation rates are much higher, so the bourbon matures much quicker than its Scottish equivalent – about twice as fast.

Whisky

Whisk(e)y draws much of its flavour from the barrel it is matured in

FLAVOUR

It is extremely difficult to talk about a generic style for either Scotch whisky or bourbon, but there are some general flavours you can expect, depending on the style.

Scotch: There is no single generic Scotch whisky style – a light, grassy Speysider has little in common with a robust, peaty monster from Islay. Moreover, due to factors including cask type, peating level and length of maturation, Scotch whiskies can be elegant and floral, rich and spicy, or even have a salty, maritime character.

Bourbon: A bourbon made with a high proportion of corn will taste sweeter than one with a hefty dose of rye. It is also fair to say that bourbons will generally have a sweeter taste than most Scotch whiskies, and will often display notes of toffee, cinnamon and vanilla (the latter from the American oak it is matured in).

When comparing Scotch whisky and bourbon, it is impossible to say whether one is better than the other; it is more a question of which spirit you prefer. Most bourbons are made in an approachable style, but there are plenty of Scotch whiskies that are soft and subtle, too. We would recommend trying a few of each and building your whisky repertoire – we have plenty to choose from! Happy drinking.

Whisky vs Bourbon



Tony van Rooijen interview Man Man

Whisky guide Tony van Rooijen: 

dit is alles wat jij niet wist over whisky

Onze favoriete drank en hoogstwaarschijnlijk ook die van jou. Eerder lieten we je kennis maken met de Schotse whisky en gaven we een glimp weg van de rijke geschiedenis van de Schotse whisky. Glenfidich's eigen ambassadeur en whiskyexpert Tony van Rooijen neemt je mee naar Schotland tijdens zijn virtuele whiskytour in het theater. Om alvast in de stemming te komen dronken wij een glas Scotch met Tony en gaf hij ons letterlijk een voorproefje van wat de show te bieden heeft.

Het verschil tussen single malt en blended whisky

Zeg Tony, we zijn allemaal bekend met de term whisky. Echter, zijn er vele smaken en soorten in uiteenlopende prijssegmenten. Zo zien we in de schappen van menig slijterij flessen afkomstig uit Schotland, Ierland, Amerika, Japan en zelfs flessen afkomstig van Nederlandse bodem. Maar wat is nou het verschil tussen single malt en blended whisky?

Tony: Al eeuwenlang maken de Schotten hun geliefde whisky. Op veel plekken tref je distilleerderijen, die op eigenwijze volgens een vast recept single malt whisky maken. Een single malt is altijd afkomstig van één enkele distilleerderij en gemaakt van gemoute gerst (malted barley). Hier komt dan ook de naam single malt vandaan. Malt whisky wordt gemaakt in kleine koperen distilleerketels en het distillaat moet minimaal drie jaar rijpen in eikenhouten vaten om whisky genoemd te mogen worden. Blended whisky daarentegen is een mix van whisky afkomstig van verschillende single malt distilleerderijen aangevuld met graanwhisky, verkregen via continuedistillatie. Ook hier moet het distillaat minimaal drie jaar rijpen om whisky genoemd te mogen worden

Glenfiddich 3

En hoe wordt een single malt tegenwoordig gedistilleerd?

Tony: Tegenwoordig wordt om het karakter van de distilleerderij te waarborgen, een melange van meerdere vaten gemaakt door de maltmeester. Zo ontstaat een single malt welke reproduceerbaar is en een grotere oplage voor een breder publiek oplevert. Deze techniek werd al eeuwenlang toegepast door opkopers van vaten bij verschillende distilleerderijen, die deze dan mengden, meestal ook whisky van andere granen toevoegden en dat op grote schaal verkochten als blended Scotch.

Het was in 1963 dat Alexander Grant Gordon, de kleinzoon van William Grant, voor het eerst besloot om zijn vaten Glenfiddich niet meer aan opkopers te verkopen, maar zelf meerdere vaten samen te voegen. Hij liet een groene driehoekige fles maken en reisde daarmee de hele wereld over, de Schotse whiskyindustrie verklaarde hem voor gek en gaf het weinig kans. Toch werd het een groot succes, de whisky was niet aan te slepen en 10 jaar later ontstond er zelfs een tekort, de distilleerderij werd uitgebreid en andere distilleerderijen brachten ook single malt op de markt, tegenwoordig is single malt whisky niet meer weg te denken.

Verschillende gebieden in Schotland

Naast dat dus het eikenvat één van de grootste smaakbepalers is, is het gebied waar de whisky gedestilleerd is ook een belangrijke factor wat betreft karakter, geur en smaak. En Schotland kent verschillende beroemde “whisky regio’s” zoals de Lowlands, Highlands, Islay en Islands. Wat maken deze gebieden zo bijzonder?

Tony: In het verleden was de locatie een smaakmaker in whisky; in de lastig te bereiken “Highlands” distilleerde men kleine hoeveelheden met beperkte middelen, die vaak jarenlang bleven liggen. Op de eilanden gebruikte men turf in plaats van kolen om de gerst te drogen, hierdoor ontstond een rokerig aroma in de whisky. Uit de Speyside komt vooral de zachte, fruitige whisky vandaanMaar tegenwoordig maken veel distilleerderijen verschillende stijlen whisky; Ongeturfde Islay whisky, rokerige whisky uit de Highlands en Sherry bommen uit Amerikaans eikenhouten vaten.

Dufftown Scotland - September 06, 2013: Whisky barrel's outside the Glenfiddich distillery in Dufftown. Glenfiddich is produced by the Glenfiddich Distillery, est. 1887 in Speyside, Scotland.

Whisky feiten

Als Ambassadeur van Glenfiddich en door jouw voorliefde van whisky ontmoet je natuurijk mensen die dezelfde passie delen . En waar de whisky vloeit worden verhalen verteld. En het is natuurlijk geweldig om in de kroeg of op een verjaardag het publiek aan je oor te hebben hangen. Heb je een fact waarmee we de show kunnen stelen in de kroeg?

Eentje dan; Er verdampt ongeveer 2% per jaar uit de vaten die liggen te rijpen. Dus in het geval van een 18 jaar oude whisky, is zo’n 1/3 van het vat leeg aan het einde van de rijping! Bij Glenfiddich staat een prachtig beeldje, ooit gegeven door een kunstenares die een rondleiding had gedaan, in Warehouse 1, van twee engelen op een vat. Dit noemt men “Angel’s Share”.

Glenfiddich’s virtuele whiskyreis

En van 16 tot en met 22 december neem jij ons mee in de wondere wereld van whisky en geef je een virtuele rondleiding door de meest bekende distilleerdij van Schotland. De virtuele whiskyreis belooft een beleving opzich te worden. Prachtige beelden en persoonlijke verhalen over de eeuwenoude ambacht van het distilleren van Schotse whisky.

Glenfiddich 1

Tony: Met heel veel plezier en passie mag ik voorstellingen verzorgen in de theaters, ik ben daar ongelooflijk trots op, omdat ik zoveel leuke dingen heb meegemaakt met Glenfiddich, hierdoor vertel ik het verhaal oprecht en vanuit mijn hart, wat mijn publiek tot nu toe altijd weet te waarderen. Nog tot eind 2017 bezoek ik verschillende theaters met de virtuele whiskyreis. Dus neem eens een kijkje op www.virtuelewhiskyreis.nl en ga mee op reis!

Slàinte Mhath!