Whisky kennis & achtergronden


Over Whisky is veel te doen, iedereen heeft wel een mening over whisky. Smaakt hij lekker of juist niet, is hij complex of juist wat vlak, houdt de smaak lang aan en ontwikkelen zich meerdere smaaklagen.  Over smaak valt niet te twisten maar over de feiten achter het product wel.

Daarom vind je hier achtergrondinformatie over whisky, de regio's, de productie methoden (het proces) en de vaten. Wat zijn zaken die de smaak bepalen in het proces of qua grondstoffen. We proberen je een inzicht te geven in het productieproces, we bespreken de verschillen per regio en we gaan dieper in op de rol van het vat op de smaak van de whisky.

We pretenderen niet volledig te zijn maar we geven je zeker een goed inzicht in de achtergronden van whisky.

Regio's

De regio waar whisky wordt gemaakt bepaalt voor een deel de smaak en het karakter van de whisky. Sommige regio's hebben heel specifieke kenmerken. Zo is whisky van het eiland Islay over het algemeen zeer rijk aan turf, wat een medicinale smaak en rookgeur geeft aan de whisky. Elk gebied heeft zo zijn eigen kenmerken, net als bij wijn. Het water is tevens een beïnvloedende component op de smaak.

Proces

Het proces van whisky maken komt voor een groot deel overeen met bier. Het "bier" is eigenlijk de basis waarmee gedestilleerd wordt. Door het te verhitten verdampt de alcohol samen met andere stoffen in de vloeistof. Deze damp stijgt op en condenseert boven aan de destillatie kolom.

Het resultaat hiervan is "new spirit". door dit in vaten te bewaren wordt het uiteindelijk whisky.

Vaten & Lagering

de "new spirit" wordt opgeslagen in vaten en wordt hier ten minste 3 jaar en 1 dag bewaard voor het als whisky gebotteld mag worden. Hoe langer het in het vat bewaard wordt hoe meer het vat invloed heeft op de smaak. Whisky wordt bijna altijd op eerder gebruikte vaten gelegd,  de eerdere inhoud van het vat (bijvoorbeeld wijn of port) is een belangrijke component in de uiteindelijke smaak.