Whisky proeven, hoe doe je dat?

Whisky proeven : bereid je voor, hierbij wat tips

- zorg voor een goed glas, bol aan de onderkant en smal aan de bovenkant, zo komen de aroma's het best binnen.

- neem voor je begint met proeven een hapje wit brood, dit neutraliseert je smaak.

- zorg voor bronwater om je smaak te neutraliseren en om eventueel en druppel bij je whisky te mengen.

- Draag geen aftershave of parfum, sterke geuren beïnvloeden je geur en dat komt je whisky beleving niet ten goede.

- Spoel je glas altijd voor je de whisky inschenkt, dit om smaak beïnvloeding van wasmiddel of whisky te voorkomen. 

en vooral ruik en proef bewust.


Nosing

Als eerste begin je met ruiken, de geur is een belangrijke indicatie maar ook zeker een groot deel van het genot van whisky. Ruiken doe je niet zuinig maar met heel je neus in het glas. Diep inhalen en concentreren op de geuren die binnenkomen. Associaties met eerder geroken zaken komen boven. Het kan niet fout, het is jouw geur en jouw beleving maar doe het wel intens en met overgave. Je beloning is vaak een boeket aan geuren die voorbijkomen en herinneringen aan de zee, fruit, lijm of andere geurmetaforen. Meer geoefende "ruikers" ruiken specifieker, groene appel of rijpe banaan of smeltende roomboter etc.


Tasting

Je hebt geroken, je hebt de kleur gezien en je al een beeld gevormd bij de smaak van de whisky, maar klopt het ook?

Nu komt het moment dat je gaat proeven. Dit doe je in eerste instantie puur, zoals het uit de fles kwam. Neem een slok en laat de whisky even in je mond. Je smaakpapillen worden geactiveerd en de eerste tonen komen binnen. Geniet hiervan. Slik nu door en ervaar hoe de smaken zich ontwikkelen. Vaak proef je meerdere dingen. Een goede whisky is complex en geeft zich in smaaklagen aan je bloot. Probeer te herkennen wat je proeft en benoem wat je opvalt. Concentreer je nu op de finish, blijft de smaak lang "hangen" of juist niet, krijg je een droog gevoel in je mond, of prikkelt het juist op je tong. Heb je het gevoel van mondwater in je mond, gestimuleerde speeksel productie. Allemaal sensaties die whisky kan veroorzaken. Probeer ze bewust te herkennen. Het is tijd voor de volgende slok, meng een paar druppels water in je whisky, vaak zorgt dit ervoor dat de smaken zich verder openen en meer aroma's zich ontwikkelen, herhaal de eerdere stappen.


Ranken en evalueren

Whisky beleven doe je bij voorkeur met anderen, je kan dan met elkaar bespreken wat je geroken en geproefd hebt. Je kan vertellen wat je nou zo lekker of juist niet lekker vond. Wat anderen proefden of roken brengt jou ook weer op ideeën en zo verdiep je je verder in je whisky. 

Een volgende stap is dat je probeert de whisky objectief te beoordelen en te ranken, Dit kan door een proefnotitie te maken of een proefformulier in te vullen. Hoe je dat doet en een proefformulier wat je kunt downloaden zie je hieronder.Whisky N&T by Richard Paterson

 

Richard Paterson, "the Nose"

Masterblender bij the Dalmore heeft een reputatie als het gaat om whisky ruiken en proeven. Op ludieke wijze geeft hij master classes in whisky N&T. Als je ooit het genoegen hebt gehad hier bij te zijn weet je hoe bijzonder dit is. Hoe leuk het is kan je zien via onderstaande link die leidt naar een filmpje waarin zo'n master class is vastgelegd. Echt even kijken, veel plezier.

How to drink whisky like a gentleman